Polska od roku 2008 jest importerem netto produktów wieprzowych.
W okresie styczeń–lipiec 2022 r. do Polski przywieziono 589 tys. ton mięsa, żywca i przetworów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz) za 1,2 mld euro, a więc odpowiednio więcej o 14% i 17% niż przed rokiem.
Przedmiotem zakupu było głównie mięso i żywiec. W okresie siedmiu miesięcy 2022 r. do Polski sprowadzono 443 tys. ton mięsa wieprzowego za 885 mln euro, tj. odpowiednio więcej o 15% i 24%.
Dostawcami mięsa były głównie kraje UE, głównie Belgia, Dania, Niemcy oraz Hiszpania i Niderlandy. W okresie siedmiu miesięcy 2022 r. zakup trzody chlewnej do Polski zmalał o 6% do 3,6 mln szt., w tym import prosiąt i warchlaków wyniósł 3,3 mln szt. Prosięta i warchlaki przywożono przede wszystkim z Danii.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MG