| Autor: redakcja11

UE: Import wieprzowiny obniżył się o 8%, eksport wzrósł o 33%

Eksport wieprzowiny w 2016 r. z UE jest znacznie większy niż w 2015 r. poprzez silny popyt ze strony krajów azjatyckich, w tym zwłaszcza Chin. Z kolei import tego asortymentu do Unii zmniejszył się o 8%.

UE: Import wieprzowiny obniżył się o 8%, eksport wzrósł o 33%

Eksport wieprzowiny

W okresie styczeń–sierpień 2016 r. z UE wywieziono 2,8 mln ton produktów wieprzowych, o 33% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. Prawie połowę unijnego eksportu produktów wieprzowych (około 48% wolumenu, tj. 1,3 mln ton) stanowił wywóz do Chin, który zwiększył się niemal dwukrotnie w odniesieniu do analogicznego okresu 2015 r. Wzrósł również eksport do Japonii (o 9%, do 250 tys. ton), Hongkongu (o 38%, do 226 tys. ton) oraz na Filipiny (o 21%, do 144 tys. ton). KE prognozuje, że w całym 2016 r. eksport mięsa wieprzowego będzie o około 24% większy, a w 2017 r. może ulec ograniczeniu

 

Import wieprzowiny

W opinii analityków Agencji Rynku Rolnego import produktów wieprzowych do Unii w okresie styczeń–sierpień 2016 r. uległ obniżeniu o 8% w porównaniu z tym samym okresem 2015 r. i wyniósł 21 tys. ton. Import wieprzowiny do UE zarówno w 2016 r., jak i w 2017 r. będzie marginalny . 



Tagi:
źródło: