W 2019 r. wysyłka żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych wyniosła 744 tys. ton, a więc to mniej o 9% niż w roku 2018.
Jednak ze względu na wysokie ceny wieprzowiny na rynku globalnym, przychody z eksportu były tylko o 1% mniejsze i wyniosły 1,6 mld EUR - 6,8 mld zł.
Jednocześnie do kraju sprowadzono 875 tys. ton asortymentu wieprzowego, czyli o 12% mniej niż w 2018 r. za 2 mld EUR - 8,5 mld zł, a zatem o 9% więcej niż w roku poprzednim.
W strukturze asortymentowej eksportu produktów wieprzowych z Polski przeważało mięso świeże i mrożone - 60%. W 2019 r. za granicę sprzedano 445 tys. ton mięsa wieprzowego, czyli o 13% mniej niż przed rokiem. Mięso wysyłano przede wszystkim do krajów UE, m.in. do Niemiec - 67 tys. ton, Włoch - 42 tys. ton, na Słowację i do Czech - odpowiednio 29 tys. ton i 28 tys. ton. Odbiorcami spoza UE były m.in. USA z 41 tys. ton, Hongkong z 22 tys. ton, Wietnam i Ukraina z odpowiednio 14 tys. ton i 12 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP