W okresie styczeń–październik 2017 r. z UE wysłano 3,1 mln ton produktów wieprzowych, a więc o 9,5% mniej niż przed rokiem. Największym odbiorcą w dalszym ciągu pozostawały Chiny, a wolumen eksportu wieprzowiny do tego kraju był o 29% mniejszy niż w porównywalnym okresie 2016 r. i wyniósł 1,1 mln ton. Poza tym, produkty wieprzowe dostarczano więcej do Japonii - o 7% do 356 tys. ton, Hongkongu o 1% do 307 tys. ton, Korei Południowej o 8% do 219 tys. ton i na Filipiny o 15% do 210 tys. ton.
Pomimo niższego niż przed rokiem wolumenu eksportu, wpływy ze sprzedaży produktów wieprzowych poza obszar celny UE, podobnie jak w tym samym okresie 2016 r., wyniosły 6,4 mld EUR. Było to spowodowane głównie wysokim poziomem cen asortymentu wieprzowego na rynku unijnym w pierwszym półroczu 2017 r.
Import wieprzowiny do Unii w okresie dziesięciu miesięcy 2017 r. wyniósł 29,5 tys. ton i był o 10% wyższy niż rok wcześniej. Największym dostawcą do UE była Szwajcaria ze wzrostem o 3% do 19 tys. ton. Wieprzowinę przywożono też z Serbii, Chile i Norwegii - po 2 tys. ton. Wartość zaimportowanych do UE produktów wieprzowych wyniosła 54 mln EUR i była o 15% wyższa niż przed rokiem.