W okresie styczeń–kwiecień 2020 r. z UE wysłano 1,9 mln ton produktów wieprzowych w ekwiwalencie tusz, a więc to więcej o 8% niż przed rokiem.
Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny były Chiny, które zakupiły 1,1 mln ton asortymentu wieprzowego, czyli to wzrost o 78% w skali roku.
Większe ilości wieprzowiny wywożono również m.in. do Wielkiej Brytanii - 249 tys. ton, Japonii - 136 tys. ton, Korei Południowej - 70 tys. ton i Hongkongu - 69 tys. ton, jednak wolumen dostaw do tych krajów był niższy niż przed rokiem. Od początku 2020 r. import wieprzowiny na rynek UE jest sporo mniejszy niż w porównywalnym okresie 2019 r.
Od stycznia do kwietnia 2020 r. kraje członkowskie w ekwiwalencie tusz sprowadziły w sumie 61 tys. ton produktów wieprzowych, a zatem to mniej o 27% niż przed rokiem. Wieprzowina przywożona była głównie z Wielkiej Brytanii - 48 tys. ton, a także w niewielkich ilościach ze Szwajcarii - 7 tys. ton, Serbii i Norwegii - po 2 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu