Z UE do państw trzecich w okresie styczeń–październik 2018 r. wywóz żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych w ekwiwalencie tusz wyniósł 3,3 mln ton i był o 2% wyższy niż przed rokiem.
Ponad 33% całego eksportu wieprzowiny, tj. 1,1 mln ton trafiło do Chin. Do Japonii sprzedano 381 tys. ton produktów wieprzowych, czyli o 2% więcej niż przed rokiem, do Korei Południowej – o 26% do 286 tys. ton, na Filipiny – o 14% do 246 tys. ton, a do Hongkongu – mniej o 35% do 203 tys. ton.
Import produktów wieprzowych do UE w czasie dziesięciu miesięcy 2018 r. był o 5% niższy niż przed rokiem i w ekwiwalencie tusz wyniósł 29 tys. ton. Wieprzowina przywożona była przede wszystkim ze Szwajcarii - 59% importu i 17 tys. ton, a także z Serbii - 3 tys. ton, Chile i Norwegii - po 2 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl