Polska jest ważnym producentem wieprzowiny w Unii Europejskiej i szóstym jej eksporterem poza obszar celny UE. Średniorocznie około 40% krajowej produkcji wieprzowiny przeznaczane jest na rynki zagraniczne.
W okresie styczeń–lipiec 2022 r. z Polski za granicę wysłano 366 tys. ton produktów wieprzowych, a więc mniej o 11% niż przed rokiem. Jednak przychody otrzymane z eksportu były wyższe o 7% i wyniosły 980 mln euro, z uwagi na notowany na początku 2022 r. w Polsce oraz na rynku globalnym wyższy poziom cen asortymentu wieprzowego, w porównaniu z analogicznym okresem 2021 r.
Przedmiotem krajowego eksportu było przede wszystkim świeże i mrożone mięso wieprzowe - 57% udziału w wolumenie wysyłki. W okresie siedmiu miesięcy 2022 r. za granicę sprzedano 208 tys. ton mięsa wieprzowego w wadze produktu za 454 mln euro, w większości do państw UE - 64% wolumenu. Największymi unijnymi odbiorcami tego asortymentu były: Słowacja z 9% udziału i 19 tys. ton, Niemcy i Czechy - po 8% udziału oraz odpowiednio 17 tys. ton i 16 tys. ton, Rumunia i Węgry - po 6% udziału i po około 12 tys. ton. Mięso wieprzowe sprzedawano także poza obszar celny UE, zwłaszcza do: USA i Wielkiej Brytanii - po 6% i po 13 tys. ton oraz Ukrainy – 6% i 12 tys. ton.
Polska od roku 2008 jest importerem netto produktów wieprzowych. W okresie styczeń–lipiec 2022 r. do Polski sprowadzono 589 tys. ton mięsa, żywca i przetworów wieprzowych za 1,2 mld euro, tj. więcej odpowiednio o 14% i 17% niż przed rokiem. Przedmiotem importu było głównie mięso i żywiec. W okresie siedmiu miesięcy 2022 r. do Polski sprowadzono 443 tys. ton mięsa wieprzowego za 885 mln euro, a więc więcej odpowiednio o 15% i 24%. Dostawcami mięsa były głównie kraje UE, głównie Belgia, Dania, Niemcy oraz Hiszpania i Niderlandy. W okresie siedmiu miesięcy 2022 r. import trzody chlewnej do Polski zmniejszył się o 6% do 3,6 mln szt., w tym przywóz prosiąt i warchlaków wyniósł 3,3 mln szt. Prosięta i warchlaki sprowadzano przede wszystkim z Danii.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MG