Według ekspertów Agencji Rynku Rolnego, w kwietniu br. Chiny mocno ograniczyły import wieprzowiny z Unii. W wyniku czego, w okresie styczeń–kwiecień 2017 r. unijny wywóz produktów wieprzowych do krajów trzecich zmalał o 3% w stosunku do analogicznego czasu 2016 r. i wyniósł 1,3 mln ton. Pomimo znacznego spadku dostaw unijnej wieprzowiny na rynek chiński o 17%, kraj ten w dalszym ciągu pozostaje najważniejszym odbiorcą produktów wieprzowych z UE z 38% udziałem. Unijna wieprzowina wysyłana jest też m.in.: do Japonii, Hongkongu, Korei Południowej i na Filipiny.
Import produktów wieprzowych do UE w okresie pierwszych czterech miesięcy 2017 r. wyniósł 11,4 tys. ton i był o 9% wyższy niż rok wcześniej. Wieprzowinę sprowadzano przede wszystkim ze Szwajcarii, Norwegii, Chile i Serbii.
KE przewiduje, że w całym 2017 r. dostawa wieprzowiny z UE do krajów trzecich może być o 9% niższa niż w 2016 r., a w przypadku przywozu prognozowany jest 2% wzrost.