Zdaniem Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do kwietnia 2014 roku z Unii Europejskiej wyeksportowano 882 tys. ton asortymentu wieprzowego, czyli o 10% mniej niż w porównywalnym okresie 2013 r.
Handel wieprzowiną w Unii Europejskiej
Jak informuje Agencja Rynku Rolnego największymi importerami wieprzowiny z UE były kraje Azji Południowo-Wschodniej jak Chiny, do których wysłano 25% tego gatunku mięsa, Hongkong - 14%, Japonia - 11%, Korea Południowa - 7% i Filipiny - 6%. Jednocześnie wzrost wysyłki unijnej wieprzowiny do państw tego regionu świata był najbardziej dynamiczny, w tym wywóz do Korei Południowej zwiększył się o 100%, na Filipiny o 71%, do Japonii o 29% i do Hongkongu o 13%, ale za to o 3% zmniejszyły się dostawy do Chin. W największym stopniu zmalał eksport do krajów Europy Wschodniej, czyli do Rosji o 79%, na Ukrainę o 45% i na Białoruś o 33%.
W okresie styczeń–kwiecień 2014 r. import produktów wieprzowych do UE ukształtował się w granicy 12 tys. ton i był o 4% niższy niż przed rokiem. Ponad połowa tego przywozu pochodziła ze Szwajcarii.
Handel wieprzowiną w Polsce
Z Polski w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2014 roku wyeksportowano 191 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych, tj. o 6% mniej niż rok wcześniej. Spadek wysyłki zanotowano w odniesieniu do żywca, mięsa mrożonego oraz tłuszczów, zwiększył się z kolei eksport mięsa świeżego i przetworów.
Import tych produktów wieprzowych osiągnął poziom 272 tys. ton i był o 11% wyższy niż w okresie styczeń–kwiecień 2013 r., w tym żywca zaimportowano 1,7 mln szt., a więc o 13% więcej, a mięsa 208 tys. ton – wzrost o 11%.
Ujemne saldo polskiego handlu zagranicznego asortymentem wieprzowym wyniosło 81 tys. ton w stosunku do 42 tys. ton przed rokiem. Saldo w ujęciu wartościowym także było ujemne i ukształtowało się na poziomie 169 mln EUR wobec 104 mln EUR rok wcześniej.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
LIR