Popyt zagraniczny sprzyja wzrostowi eksportu produktów wieprzowych z Polski.
W okresie styczeń–maj 2017 r. z kraju wysłano 306 tys. ton żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych w ekwiwalencie tusz, a więc o 8% więcej niż przed rokiem. Zwiększyły się dostawy do czołowych odbiorców asortymentu wieprzowego z Polski, tj. do Niemiec o 28%, Wielkiej Brytanii o 5% oraz Stanów Zjednoczonych o 48%.
Import żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych do Polski w okresie styczeń–maj 2017 r. był o 1% niższy i w ekwiwalencie tusz wyniósł 345 tys. ton. Analitycy ARR oceniają, że w całym 2017 r., w wyniku zwyżki krajowej produkcji, eksport produktów wieprzowych z Polski może być o 7% większy niż w 2016 r. i wynieść 740 tys. ton względem 692 tys. ton w 2016 r. Przywóz będzie prawdopodobnie o 4% mniejszy i wyniesie 800 tys. ton wobec 834 tys. ton w 2016 r.
źródło: Gospodarz.pl/ARR foto:
Gospodarz.pl