W pierwszych trzech kwartałach br. eksport mięsa wieprzowego z Niemiec wzrósł o 5% w skali roku do ok. 1,374 mln ton, co było głównie zasługą podwojenia wolumenu dostaw do Chin do 219 tys. ton.
Niemcy pozostają największym eksporterem wieprzowiny do tego kraju i w omawianym okresie br. miały 21% udziału w chińskim przywozie. Udział w rynku zmniejszył się jednak z 27% odnotowanych w pierwszych trzech kwartałach 2015 r., ponieważ inne kraje też zwiększają dostawy na rynek chiński. W trzecim kwartale br. dynamika wzrostu niemieckiego wywozu wieprzowiny do Państwa Środka zmalała do 50% ze względu na rosnącą konkurencję ze strony USA i Brazylii oraz nieznaczną odbudowę chińskiej produkcji.
Od stycznia do września br. Niemcy obniżyli o 5% dostawy wieprzowiny do państw członkowskich UE, jedynie Austriacy i Holendrzy utrzymali trend zwyżkowy. Największym importerem niemieckiej wieprzowiny pozostają Włochy, jednak wysyłki w tym kierunku zmalały o 5%. Mniej wieprzowiny niż przed rokiem sprowadziła z Niemiec też Polska.
Nasi zachodni sąsiedzi zakupili w pierwszych trzech kwartałach br. w sumie ok. 674 tys. ton mięsa wieprzowego, co oznacza spadek o 4% wobec tego samego okresu 2015 r. Według FAMMU/FAPA, wysyłki na rynek niemiecki zmniejszyli główni dostawcy – Dania, Belgia i Holandia, zwiększyły z kolei Hiszpania, Polska i Wielka Brytania, jednak wolumen dostaw z tych krajów był nieznaczny. Rośnie natomiast import żywca wieprzowego do Niemiec i od stycznia do września br. był o 3% większy niż przed rokiem. W strukturze dostaw przeważają warchlaki sprowadzane z Holandii.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. ThePigSite z dn. 06.12.16 foto:
Gospodarz.pl