Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w okresie od stycznia do września 2012 zmalał eksport wieprzowiny z krajów Wspólnoty wobec analogicznego okresu roku poprzedniego.
W pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku państwa Unii Europejskiej wyeksportowały łącznie do krajów trzecich 2,33 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych. Oznacza to około 2% spadek w porównaniu z tym samym okresem 2011 roku. Poniżej przedstawione zostało zestawienie.
Polska:
-
wielkość eksportu – 227 387 ton
-
w ujęciu rocznym – 191 050 ton
-
zmiana – wzrost eksportu o 19%
Niemcy:
-
wielkość eksportu – 603 658 ton
-
w ujęciu rocznym – 572 901 ton
-
zmiana – wzrost eksportu o 5,4%
Dania:
-
wielkość eksportu – 440 285 ton
-
w ujęciu rocznym – 476 374 ton
-
zmiana – spadek eksportu o 7,6%
Francja:
-
wielkość eksportu – 171 640 ton
-
w ujęciu rocznym – 194 673 ton
-
zmiana – spadek eksportu o 11,8%
Hiszpania:
-
wielkość eksportu – 263 783 ton
-
w ujęciu rocznym – 224 954 ton
-
zmiana – wzrost eksportu o 17,3%
Holandia:
-
wielkość eksportu – 169 624 ton
-
w ujęciu rocznym – 211 497 ton
-
zmiana – spadek eksportu o 19,8%
Włochy:
-
wielkość eksportu – 76 063 ton
-
w ujęciu rocznym – 69 808 ton
-
zmiana – wzrost eksportu o 9%
Belgia:
-
wielkość eksportu – 72 510 ton
-
w ujęciu rocznym – 85 012 ton
-
zmiana – spadek eksportu o 14,7%
Węgry:
-
wielkość eksportu – 59 797 ton
-
w ujęciu rocznym – 55 081 ton
-
zmiana – wzrost eksportu o 8,6%
Austria:
-
wielkość eksportu – 46 275 ton
-
w ujęciu rocznym – 59 196 ton
-
zmiana – spadek eksportu o 21,8%
Pozostałe kraje:
-
wielkość eksportu – 195 677 ton
-
w ujęciu rocznym – 232 640 ton
-
zmiana – spadek eksportu o 15,9%
Ogółem:
-
wielkość eksportu – 2 326 699 ton
-
w ujęciu rocznym – 2 373 186 ton
-
zmiana – spadek eksportu o 2%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl