Polska pod kątem wolumenu jest piątym unijnym eksporterem wieprzowiny poza obszar celny UE, ale większa część, tj. około 77% eksportowanego asortymentu wieprzowego znajduje nabywców głownie w krajach Unii Europejskiej.
W okresie jedenastu miesięcy 2020 r. z Polski wyeksportowano 652 tys. ton żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych w ekwiwalencie tusz, a więc mniej o 6% niż przed rokiem. Przychody otrzymane ze sprzedaży zagranicznej asortymentu wieprzowego zwiększyły się o 2% do 1,5 mld EUR (6,6 mld zł), ze względu na wyższy poziom średnich cen transakcyjnych niż w porównywalnym okresie 2019 r.
Podobnie jak w latach ubiegłych w strukturze asortymentowej wysyłki produktów wieprzowych z Polski dominowało mięso świeże i mrożone - 55%. W okresie styczeń–listopad 2020 r. za granicę sprzedano 357 tys. ton mięsa wieprzowego, czyli mniej o 15% niż przed rokiem. Mięso wywożono przede wszystkim do krajów UE, m.in.: do Niemiec - 39 tys. ton i 11%, na Słowację i do Włoch - odpowiednio 29 tys. ton i 27 tys. ton i po 8% oraz do Czech - 26 tys. ton i 7%. Odbiorcami spoza UE były m.in.: Wietnam - 20 tys. ton i 6%, Hongkong i USA - po 19 tys. ton i po 5%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
LIR