Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
Przyczepa rolnicza typ OPTI line 10
2014-10-15 -
Mieszanka paszowa dla Loch
2015-07-03 -
Bijakowa kosiarko-rozdrabniarka DSB
2013-03-29
Czechy – Spadek produkcji wieprzowiny
W okresie pierwszych trzech miesięcy tego roku wytwórczość czeskiej wieprzowiny zmniejszyła się o 4,7 procenta wobec analogicznego okresu roku poprzedniego.

W stosunku do roku 2009, pogłowie trzody chlewnej w roku ubiegłym zmniejszyło się o 3,5 procenta, czyli do 1,846 mln sztuk. Jest to najniższy poziom od 1946 roku. W związku z tym rozpoczęto kampanię mającą na celu zwrócenie uwagi na problem nagłego spadku liczebności trzody chlewnej w tym kraju.
W 1995 roku było 4 mln sztuk tych zwierząt, a aktualnie jest ich połowa.
Z kolei od momentu wstąpienia Czech do Wspólnoty w 2004 roku, mięso wieprzowe zostało poddane ostrej konkurencji z tańszymi artykułami producentów z innych krajów unijnych.
Natomiast inwestycje oraz rozwój technologiczny branży w tym kraju są znacznie niższe niż te z pozostałych państw Wspólnoty.
