Według prognoz, w nadchodzącym roku Chiny wyprodukują prawdopodobnie 52,65 mln ton, a to oznacza 2 procentowy wzrost w skali roku.
Niestety niskie ceny oraz nadpodaż żywca trzody chlewnej sprawiły, że znaczna część hodowców zredukowała krajowe stado. W związku z tym, początek roku 2013 przyniesie wzrost produkcji mięsa, przy czym liczba macior ulegnie obniżeniu o 1 procent do 690 mln sztuk.
Niemniej jednak, w omawianym czasie zwiększy się spożycie mięsa wieprzowego o niemal 2 procent do poziomu 53,1 mln ton. Wzrost zapotrzebowania na wieprzowinę na rynku krajowym przełoży się na wzrost importu o 5 procent do 840 tysięcy ton. Również o 11 procent więcej zostanie sprowadzonych hodowlanych świń, co da 20 tysięcy sztuk tych zwierząt. Natomiast eksport w tym okresie zmaleje o 7 procent.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto:
Gospodarz.pl