Cena żywca w czołowych regionach chowu wyniosła nieco ponad 11 juanów/kg - 1,74 USD, a więc o 20% mniej niż na początku styczniu 2018 r. i była najniższa od czterech lat.
Spadki cen związane były z szybką ekspansją dużych gospodarstw utrzymujących trzodę w Państwie Środka, w związku z czym, prawdopodobnie, wzrost podaży wyprzedza spowolnienie zwyżki popytu. Obniżki cen są także konsekwencją uwolnienia części rezerw wieprzowiny z magazynów rządowych. Sytuacja ta może także wpłynąć na niższy import produktów wieprzowych ze strony Chin.
Podczas gdy licza dużych gospodarstw w Chinach wzrasta, to w 2017 r. z uwagi na wymagania środowiskowe dużo małych gospodarstw utrzymujących trzodę zostało zamkniętych.
Jak zauważają analitycy, ceny w dalszej części roku powinny się zwiększyć, jednak w 2019 r. zostaną poddane ponownej presji, gdyż coraz więcej nowych gospodarstw rozpoczyna produkcję.