| Autor: redakcja1

IERiGŻ: Pogłębił się spadek cen trzody chlewej zapoczątkowany w 2014 r.

Niekorzystne czynniki oddziałujące na rynek wieprzowiny w 2014 r., a zatem sukcesywnie zwiększająca się produkcja trzody w Unii Europejskiej, w tym w Polsce oraz rosyjskie embargo, miały wpływ na ten rynek również w 2015 r. W związku z tym pogłębił się spadek cen trzody zapoczątkowany w 2014 roku - podaje Jan Małkowski i Danuta Zawadzka w najnowszym wydaniu Rynku Rolnego.

IERiGŻ: Pogłębił się spadek cen trzody chlewej zapoczątkowany w 2014 r.

Ceny skupu trzody chlewnej w Polsce

W I kwartale 2015 r. cena skupu trzody w Polsce wyniosła 4,29 zł/kg i była o 11% mniejsza niż w I kwartale 2014 r. Pomimo uruchomienia przez Komisję Europejską w marcu 2014 r. programu dopłat do prywatnego magazynowania wieprzowiny, ceny te nadal były niskie. W II kwartale 2015 r. cena wyniosła 4,35 zł/kg i była o 15% niższa niż przed rokiem.
 
Zdaniem Małkowskiego i Zawadzkiej,  w III kwartale, średnia cena skupu wyniosła 4,47 zł/kg i była o 13% mniejsza niż w III kwartale 2014 r. We wrześniu, cena trzody wyniosła 4,61 zł/kg i była o 7% niższa niż rok wcześniej. Jej sezonowa zwyżka, choć mocno opóźniona, stworzyła jednak nadzieję na poprawę sytuacji.
 
Według Zintegrowanego Systemy Rolniczej Informacji Rynkowej, w październiku cena trzody mogła wynieść 4,42 zł/kg. W porównaniu do stosunkowo niskiej ceny z października 2014 r. byłaby ona mniejsza już tylko o 4%, co potwierdza przypuszczenia o przekroczeniu zeszłorocznych poziomów cen w ostatnich miesiącach roku.

 



Tagi:
źródło: