Jak wynika z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi cena za kilogram żywca wieprzowego wyniosła w drugim tygodniu stycznia tego roku 4,08 zł, a więc o 6,9% mniej niż rok wcześniej. Natomiast ceny skupu w trzecim tygodniu stycznia kształtowały się średnio w granicy 3,74 zł za kg żywca, a oferty skupu zawierały ceny z przedziału 3,30-4,20 za kg żywca.
Cenom wieprzowiny nie pomaga zwiększająca się produkcja – według danych GUS w pierwszych 11 miesiącach 2018 r. ubito w Polsce ponad 20,8 mln sztuk trzody chlewnej, a więc o 3,2% więcej niż rok wcześniej. Produkcja wieprzowiny w wadze poubojowej schłodzonej według danych GUS zwiększyła się aż o 5,2% w analizowanym czasie. Produkcja wieprzowiny w październiku była o 5,4%, a w listopadzie o 2% większa w stosunku do tego samego okresu wcześniejszego roku.
Inaczej zachowuje się cena warchlaków, gdyż ich ceny wzrosły w stosunku do początku stycznia o 0,6% do 193 zł za sztukę, a ceny warchlaków sprowadzanych o 1% do 221 zł za sztukę.