W lutym 2014 roku średnia cena trzody klasy E w UE-28 była mniejsza niż rok wcześniej o 4,4%, a w Polsce o 9%. W marcu ceny te obniżyły się o następne 9,5% i 12%. W Polsce znacznie niższe od ubiegłorocznych były też ceny trzody wyrażone w złotych.
Zdaniem Małkowskiego i Zawadzkiej, w omawianym czasie cena skupu wynosząca 4,60 zł/kg wagi żywej była o 11% mniejsza niż w lutym 2013 r. W marcu cena ta wprawdzie zwiększyła się o 3% do 4,73 zł/kg, ale w odniesieniu do marca ubiegłego roku była niższa o 11,8%.
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, w kwietniu przeciętna cena skupu trzody w Polsce mogła wynieść 5,05 zł/kg wagi żywej i była o blisko 5% mniejsza niż przed rokiem.
Jak zauważają eksperci, w nadchodzących miesiącach ceny trzody będą sezonowo wzrastać. Niemniej jednak w porównaniu do cen zeszłorocznych będą dalej mniejsze o kilka procent. Komisja Europejska prognozuje, że w drugim kwartale średnia cena wagi poubojowej trzody chlewnej klasy E może wynieść w UE-28 163 EUR/100 kg. Gdyby tak było w rzeczywistości, to przeciętna cena trzody w Polsce mogłaby w II kwartale tego roku osiągnąć poziom 5,10 zł/kg. Byłaby wówczas o niemal 5% mniejsza od ceny z II kwartału 2013 r.