Na rynku wewnętrznym UE ceny żywca wieprzowego w pierwszym półroczu 2021 r. wykazywały zwyżkę w wyniku m.in. utrzymującego się wysokiego popytu importowego na unijną wieprzowinę ze strony krajów azjatyckich.
Od lipca br. żywiec wieprzowy taniał, co było spowodowane głównie nadwyżką podaży na rynku, która wynika z mniejszego zapotrzebowania Chin na produkty wieprzowe.
We wrześniu 2021 r. świnie rzeźne klasy E w UE kupowano po 137,16 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli taniej o 6% niż w sierpniu br. oraz we wrześniu 2020 r. Cena trzody chlewnej tej klasy w Polsce, wyrażona w walucie unijnej wyniosła 126,12 EUR/100 kg i była niższa o 8% do średniej ceny w UE oraz o 5% od ceny na rynku niemieckim.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl