Kategorie
Zobacz również tu
-
Rola obszarów wiejskich
2025-04-01 -
Krajowe ceny produktów mlecznych
2025-04-01 -
Wzrost cen unijnej kukurydzy
2025-04-01
Poznaj produkty
-
Ładowarka kołowa GiANT D337T
2013-03-15 -
Systemy konstrukcyjne - drewno klejone
2015-04-20 -
Ciągnik Steyr Profi CLASSIC Agroperfekt
2020-07-17 -
Płyta warstwowa dachowa PUR | PIR
2018-02-27 -
Wał uprawowy przedni U683
2013-04-02 -
Mistral
2011-01-04
Bez dodatkowych kosztów przy uboju świń na użytek własny
W odpowiedzi na pismo Zarządu KRIR, przy którym przekazana została opinia do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny, resort rolnictwa przekazał następujące wyjaśnienia.
Ponadto zarówno na obszarze, o którym mowa w części 1, jak i 1 ust. 2 załącznika do ww. decyzji wykonawczej Komisji 2014/178/UE wprowadzono obowiązek pobierania próbek do badań laboratoryjnych w kierunku ASF, z tym że:
a) na obszarze, o którym mowa w części II ust. 2 załącznika do ww. decyzji wykonawczej Komisji 2014/178/UE próbki do badań laboratoryjnych pobierane są w każdym przypadku,
b) na obszarze, o którym mowa w części I ust. 2 załącznika do ww. decyzji wykonawczej Komisji 2014/178/UE próbki badań laboratoryjnych maja być pobierane w przypadku zaistnienia podejrzenia wystąpienia ASF.
Przedmiotowe rozwiązania mają na celu zabezpieczenie terytorium Rzeczypospolitej Polski przed rozprzestrzenieniem się afrykańskiego pomoru świń wśród wrażliwych gatunków zwierząt.
Pobranie i badanie próbek do badań laboratoryjnych w kierunku ASF pokrywane będą z budżetu państwa. W 8 ust. 2 rozporządzenia wskazano, że tylko w przypadku badania poubojowego mięsa, badanie to wykonane jest na koszt posiadacza mięsa, co oznacza że pozostałe badania, tj. badanie przedubojowe i badanie laboratoryjne próbek w kierunku ASF wykonywane będą z urzędu, a więc koszty tych badań zostaną pokryte z budżetu państwa.
Należy zauważyć, że wykonywanie badania poubojowego jest już obecnie wykonywane na koszt posiadacza mięsa, tj. rolnika, zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2010 r., Nr 207, poz. 1370 oraz z 2014 r., poz.356), tak więc przedmiotowe rozporządzenie nie wprowadza żadnych zmian w tym zakresie.
