Wystawcy zagwarantowali zwiedzającym szereg atrakcji, prześcigali się w pomysłach, by przyciągnąć na swoje stoisko klienta. Prezentowali pracę sprzętu rolniczego, kusili zwiedzających regionalnymi wyrobami. Na stoiskach odbywały się liczne występy zespołów artystycznych oraz konkursy dla dzieci i dorosłych.
Szkoła Młodych Hodowców hitem
Czwarta edycja Szkoły Młodych Hodowców okazała się hitem publiczności. Młodzi adepci sztuki fitterskiej z województwa podlaskiego i mazowieckiego nabyli wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu żywienia, pielęgnacji, mycia, strzyżenia i oprowadzania bydła. Młodzież w wieku od 13 do 21 lat, już od 25 czerwca trenowała na szepietowskim ringu, pod czujnym okiem instruktorów z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Zdobyty warsztat i nowe umiejętności uczniowie jedynej w Polsce takiej szkoły, zaprezentowali przed szeroką publicznością.
Stałym akcentem programu był konkurs dla najmłodszych hodowców. Dzieci w przedziale wiekowym 8-10 lat zaprezentowali się z hodowlanymi „pupilami”.
Dni z Doradztwem Rolniczym
Towarzyszące targom Dni z Doradztwem Rolniczym dały odwiedzającym Szepietowo wiele nowych i praktycznych rozwiązań w sferze organizacji gospodarstw rolnych. Można było skorzystać z kompleksowego doradztwa z zakresu produkcji zwierzęcej, roślinnej, zasad integrowanej ochrony środowiska, ekonomiki produkcji, przedsiębiorczości, PROW 2014-2020, ekologii i agroturystyki. Tradycją targów w Szepietowie było stoisko informacyjno-promocyjne Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz podległych agencji rolniczych. To tam od ekspertów można było uzyskać ważne informacje dotyczące finansowania działań z zakresu rolnictwa i obszarów wiejskich na lata 2014–2020.
Dużą atrakcją Wystawy była możliwość obejrzenia unikalnej kolekcji odmian roślin uprawnych – zbóż, kukurydzy, traw oraz roślin strączkowych i oleistych. Fachowcy z PODR w Szepietowie doradzali i prezentowali przeprowadzane na polach doświadczenia: nawozowe, odmianowe i te z ochroną roślin. Z kolei seminaria na temat intensyfikacji produkcji zwierzęcej były źródłem cennej wiedzy poprawiającej rentowność stada.