Wielkie Grillowanie nad zalewem

Tłumy amatorów mięsa drobiowego i dobrej zabawy spotkali się w niedzielę 30 czerwca nad sokólskim zalewem, aby uczestniczyć w imprezie ph. „Wielkie Grillowanie z kurczakiem, najlepszym smakiem”. Jej organizatorem był Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza w Warszawie, natomiast współorganizatorami: Burmistrz Sokółki, Sokólski Ośrodek Kultury oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji w Sokółce. Imprezę sfinansowano z Funduszu promocji Mięsa Drobiowego.

Wielkie Grillowanie nad zalewem



Wczesnym popołudniem na placu sąsiadującym z miejską plażą pojawili sięszlachcice i szlachcianki. Był to sygnał, że imprezę czas zacząć. Żeby oznajmić wszem i wobec początek Wielkiego Grillowania, szlachcice wystrzelili z armaty, a Alfred Głuszyński – Wiceprezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych Izba Gospodarcza zaprosił wszystkich na drobiową ucztę. Tego dnia każdy mógł skorzystać z darmowej porcji kurczakowych przysmaków. Przed namiotem, gdzie wydawano jedzenie, ustawiła się pokaźnych rozmiarów kolejka. Zgodnie z programem, po oficjalnym otwarciu, zatańczono poloneza. W pierwszej parze kroczył Alfred Głuszyński w towarzystwie szlachcianki. Potem przyszedł czas na biesiadę szlachecką. Na suto zastawionym stole znalazły się m.in. wyroby przygotowane przez Stowarzyszenie „Zdrowa Żywność” z siedzibą w Moczalni koło Sokółki.

W tym samym czasie na scenie wystąpiło Trio Steczkowskich. Bracia Steczkowscy – Marcin i Paweł – oraz Krzysztof Mika zaprezentowali się w projekcie Teuta. Kolejnym punktem programu był kurczakowi – sałatkowy konkurs dla dzieci. Wystartowali w nim wychowankowie świetlic socjoterapeutycznych „Koniczynka” i „Stokrotka” w Sokółce. Dzieci przygotowały sałatki z różnymi dodatkami. Obowiązkowym składnikiem było mięso z kurczaka. Okazało się, że najmłodsi mieszkańcy Sokółki mają nie lada talenty kulinarne. Wszystkie sałatki smakowały wyśmienicie, co potwierdzili degustatorzy. Nie brakowało chętnych do wystartowania w konkursie na grillowanego kurczaka. Zgłosiło się do niego pięć osób. Każdy musiał rozpalić grilla, a następnie zająć się przyprawianiem mięsa.

Ostatecznie zaszczytny tytuł Mistrza Grillowania zdobył Wojciech Bakun z Sokółki. Drugie miejsce zajął Dawid Taudul z Sokółki, który niedawno skończył Szkołę Gastronomiczną. Pan Dawid przygotował pierś z kurczaka nadziewaną pomidorami i cebulą. Trzecie miejsce przypadło w udziale Agnieszce Lewickiej z Sokółki. Wyróżnienia zdobyły: Wioletta Szulewska oraz Emilia Lengiewicz.

Przez ponad dwie godziny scena należała do zespołów prezentujących się podczas Białoruskiego Festynu Ludowego. Publiczność obejrzała występy następujących grup: „Lajland”, „Switanak”, „Skazka” z Białegostoku, „Rozśpiewany Gródek” z Gródka, „Art – Pronar” z Narwi, „Ciernica” z Mińska. Wieczorem nad zalew zajechał tabor cygański. Wkrótce pojawił się również zespół „Cygańskie Serca”. Obok taboru ustawiono kociołek cygański. Przygotowała go Agata Iwanowska z Igrył koło Sokółki. Ostatnim akcentem imprezy był występ zespołu „Prymaki”. Zabawa zakończyła się późnym wieczorem.

 


Tagi: