Jubileusz 50-lecia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie –...
2024-11-20
Właśnie trwają XX Międzynarodowe Targi FERMA Bydła oraz XXIII Międzynarodowe Targów FERMA Świń i Drobiu i zakończą się w niedzielę 16 lutego bieżącego roku, a Łódź ponownie na ten czas staje się miejscem spotkań ekspertów ds. zwierzęcej produkcji w Hali EXPO i MOSiR.
11:00 – 11:30
|
prof. dr hab. Piotr Goliński – UP Poznań
Czy użytki zielone mogą stanowić wyłączne źródło pasz w żywieniu bydła?
|
11:30 – 12:00
|
prof. dr hab. Roman Łyszczarz – UTP Bydgoszcz
Praktyczne aspekty wykorzystywania traw i motylkowych w produkcji pasz na trwałych i polo-wych użytkach zielonych w warunkach długotrwałego stresu suszy
|
12:00 – 12:30
|
dr Ryszard Kujawiak – SANO – Nowoczesne Żywienie Sp. z o.o.
Ile i jakie dawki stosować w żywieniu krów?
|
12:30 – 13:00
|
Jakub Pradelok – AP Trans Energy
Śruta sojowa jako naturalne źródło białka bez dodatków chemii. Świadome żywienie zwierząt
|
13:00 – 13:30
|
prof. dr. hab. Adam Cieślak, prof. dr hab. Małgorzata Schumacher-Strabel – UP Poznań mgr inż. Klaudia Wysocka, mgr Rafał Łuków Barbatus Trade
Preparat enzymatyczny Maxammon – przełom w żywieniu krów mlecznych
|
13:30 – 14:00
|
Ewelina Cha – Proteon Pharmaceuticals
Nawet bakteria może złapać wirusa! – Rola nowoczesnych rozwiązań fagowych w walce z chorobami bakteryjnymi w hodowli zwierząt.
|
10:30 – 12:00
|
Czy krowy są największym zagrożeniem dla środowiska? – fakty i mity.
|
12:00 – 14:00
|
DEBATA: Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wyzwania polskiego rolnictwa w obliczu Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej
|
10:30 – 11:15
|
prof. dr hab. Zygmunt Pejsak
Czy możemy ochronić polską produkcję świń przed ASF?
|
11:15 – 12:00
|
dr Tomasz Schwarz – UR Kraków
Planowanie produkcji – podstawa bezpieczeństwa i efektywności
|
12:00 – 12:45
|
dr Krzysztof Antkowiak
Ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji świń poprzez optymalizację żywienia
|
12:45 – 13:30
|
dr Stanisław Niemyjski – CHOICE GENETICS
Opłacalna produkcja świń: Materiał genetyczny i remont stada!
|
13:30 – 14:15
|
Mariusz Tatka – CDR Oddział w Poznań
Analiza doboru maszyn i efektywność wykorzystania w produkcji zwierzęcej na podstawie wytycznych do wniosków inwestycyjnych realizowanych w ramach PROW
|
14:15 – 14:45
|
Bjarne Vest, Karolina Maciorowska – VESTIN
Niezależna ocena poziomu bioasekuracji
|
10:00 – 10:30
|
prof. dr hab. Sylwester Świątkiewicz – UR Kraków
Możliwości wykorzystania ziarna żyta w żywieniu drobiu
|
10:30 – 11:00
|
Karol Sobański, Ksenia Pięta – SOBMETAL Bracia Sobańscy
Pasza własnej produkcji i jej wpływ na optymalizację strawności u drobiu
|
11:00 – 11:30
|
De Heus Polska Sp. z o. o.
Nowoczesne trendy w żywieniu drobiu
|
11:30 – 12:00
|
dr hab. Monika Michalczuk – SGGW Warszawa
Oczekiwania konsumentów i producentów na rynku produktów drobiarskich
|
12:00 – 13:30
|
DEBATA branży produkcji i handlu jajami
Nadprodukcja jaj w Polsce, przyszłość chowu klatkowego, masowe „ualternatywnianie” ferm, rosnące wymagania handlu nowoczesnego
Swój udział potwierdzili:
|
13:45 – 15:45
|
Walne Zgromadzenie Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz
|