FORUM HODOWLI BYDŁA
Piątek 28.02.2014
SALA A
MODERATOR prof. dr hab. Zygmunt Kowalski
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Zygmunt Kowalski – UR Kraków: Żywieniowe uwarunkowania zaburzeń przebiegu rui u krów mlecznych
11:30 – 12:00 Jędrzej Standar – EW NUTRITION: Wpływ przeciwciał IgY na zdrowotność i rozwój cieląt
12:00 – 13:00 Marcin Wiśniewski – Ministerstwo Środowiska: Co oznacza zniesienie kwot mlecznych dla polskich producentów mleka – szanse i zagrożenia dla Polski i branży mleczarskiej
13:00 – 13:30 dr Paweł Górka – UP Kraków: Jak poprawić odporność cieląt?
13:30 – 14:00 dr Zbigniew Lach – OHZ Osięciny: „Rok z życia jałówki”
SALA B
MODERATOR prof. dr hab. Jan Twardoń
11:00 – 11:30 lek. wet. Jacek Mrowiec – UP Wrocław: Jak wyznaczyć prawidłowy termin krycia bydła mlecznego
11:30 – 12:00 dr Wojciech Zalewski: Jak polepszyć zarządzanie zdrowiem stada bydła
12:00 – 12:30 prof. dr hab. Jan Twardoń – UP Wrocław: Ból to stres oraz spadek płodności i wydajności
12:30 – 13:00 Krzysztof Serwa – ITOCHU CORPORATION: PIDOLin Pca w profilaktyce zalegania poporodowego oraz optymalizacji produkcji mleka
Sobota 01.03.2014
SALA A
MODERATOR prof. dr hab. Włodzimierz Nowak
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Włodzimierz Nowak – UP Poznań: Żywienie krów mlecznych, a ich długowieczność?
11:30 – 12:00 Michał Sobiesiak – BAUER GROUP POLSKA Sp. z o.o.: Separacja gnojowicy – tania i zdrowa ściółka w oborze. Przegląd najciekawszych instalacji w Polsce
12:00 – 12:30 prof. dr hab. Tomasz Strabel – UP Poznań, Rewolucja genomowa – jakie korzyści dla hodowców bydła mlecznego?
15:00 – 16:00 Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Debata na temat nowego PROW: Polityka rolna oraz rozwój obszarów wiejskich w nowej perspektywie finansowej na lata 2014-2020.
SALA B
MODERATOR prof. dr hab. Piotr Goliński
11:00 – 11:30 prof. dr hab. Piotr Goliński – UP Poznań: Innowacje w produkcji pasz z użytków zielonych w świetle badań krajowych i zagranicznych.
11:30 – 12:00 dr Mariusz Kulik – UP Lublin: Renowacja użytków zielonych w aspekcie poprawy potencjału produkcyjnego.