Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Klej na myszy i szczury
2013-01-30 -
Biogazownie rolnicze
2014-02-19 -
CASE / STEYR - szyba tylna dolna brązowa
2011-12-13 -
Groch Tarchalska
2012-02-15 -
Opryskiwacz specjalistyczny TACNOMA
2014-04-04
Spotkanie przy chlebie
VII Ogólnopolska Konferencja Piekarska, która w tym roku odbyła się pod hasłem „Kryzys – zagrożenie czy szansa?”, była okazją do spotkania się ministra Stanisława Kalemby z przedstawicielami branży piekarskiej.

– Chleb jest symbolem zgody i nie ma drugiego tak symbolicznego produktu żywnościowego. Jest obecny w każdym domu, każdy sięga rano po chleb – powiedział szef resortu rolnictwa. Minister zwrócił jednocześnie uwagę na fakt, iż dynamika wzrostu eksportu sektora rolno-spożywczego za ostanie 3 kwartały sięga około 12%, przy średniej dynamice wzrostu eksportu ogółem na poziomie około 4%.
Stanisław Kalemba wyraził szacunek i podziw dla całej branży piekarskiej, dzięki której chleb zachowuje tradycyjne walory smaku i zapachu, a także zdobywa uznanie na międzynarodowych targach.
Wśród tematów konferencji znalazły się m.in.: doskonalenie technologii piekarskiej, wykorzystanie nowoczesnych kanałów dystrybucji oraz przyszłość piekarstwa w Polsce na tle zachodzących zmian.
Przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej Bronisław Wesołowski, odnosząc się do poziomu spożycia pieczywa w Polsce, podkreślił, że można je zwiększyć produkując chleb mieszany i żytni na naturalnym zakwasie, o wysokich walorach smakowych oraz chleb z naturalnymi dodatkami typu czosnek, pomidory, nasiona.
W konferencji uczestniczyli przedstawiciele sektora piekarskiego i cukierniczego, przedstawiciele inspekcji sanitarnej oraz przedstawiciele mediów. Dyskusji towarzyszyły: Konkurs Piekarski i degustacja produktów. Najlepszym zostały wręczone dyplomy i statuetki w kilku kategoriach pieczywa, wybrano także najładniejsze stoisko wystawiennicze.
Konferencja zorganizowana została w gmachu ministerstwa rolnictwa przy współudziale redakcji Przeglądu Piekarskiego i Cukierniczego, Rady Gospodarki Żywnościowej, Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Krajowej Rady Drożdżownictwa.
