Ogólnopolski Festiwal Wieprzowiny w Koźminie Wlkp.

Dnia 30 czerwca 2013 roku w Koźminie Wielkopolskim odbędzie się Ogólnopolski Festiwal Wieprzowiny. Głównym organizatorem imprezy jest Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza.

Ogólnopolski Festiwal Wieprzowiny w Koźminie Wlkp.
Koźmiński Festiwal Wieprzowiny odbędzie się w ostatnią niedzielę czerwca 2013 roku przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Koźminie Wlkp. na boisku przy Zamku.

W programie imprezy znalazły się liczne konkursy i pokazy kulinarne oraz występy kapel, zespołów i kabaretów. Z kolei na godzinę 20:30 zaplanowano występ Gwiazdy Festiwalu, którym jest K.A.S.A.

Szczegółowy program Festiwalu Wieprzowiny w Koźminie Wlkp.:

12:00 – konkursy kulinarne pod hasłem : Mięso wieprzowe – pyszne i zdrowe

kategoria 1 – schab na zimno
kategoria 2 - „potrawa z wieprzowiny dla całej rodziny”
kategoria 3 – smalec domowy

13:00 – koncert Kapeli znad Orli

13:20 – pokazy kulinarne

13:30 – koncert Orkiestry Dętej

14:30 – oficjalne otwarcie festiwalu

15:00 – występy kabaretów BABINIEC, ŁAWKA REZERWOWYCH oraz zespołu KOBYLAGÓRZANIE

17:00 – ogłoszenie wyników kulinarnych z wręczeniem nagród

17:30 – pokazy kulinarne – Potrawa z grilla – potyczki VIP-ów

18:00 – koncert zespołu ŚWINKA HALINKA

19:30 – pokazy kulinarne

20:30 – koncert Gwiazdy Festiwalu – K.A.S.A.

W trakcie trwania Festiwalu będą odbywały się degustacje wyrobów i potraw z wieprzowiny dla wszystkich uczestników imprezy.

Ponadto organizatorzy zapraszają do udziału w konkursach: strzelanie z wiatrówki, podnoszenie świnki, rzut świńską nóżką, konkurs rysunkowy dla dzieci

Imprezy towarzyszące: ogródki piwne, stoiska z upominkami i słodyczami i wiele innych atrakcji.

Warto podkreślić, iz Impreza jest finansowana z funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, a Patronat Medialny nad nią objął Twój Portal Rolniczy Gospodarz.pl

Dzień przed Festiwalem zaplanowano konferencję nt. "Mięso wieprzowe - pyszne i zdrowe", podczas której prof. zw dr hab. Edward Pospiech z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podejmie temat związany z kształtowaniem jakości prozdrowotnych właściwości mięsa wieprzowego. W dalszej części spotkania głos ma także zabrać dr n. wet. Piotr Kołodziejczyk - PZHiPTZ Polsus, który przedstawi weterynaryjne aspekty żywnienia trzody chlewnej. Konferencje zakończy Paweł Cugier - dyrektor Biznesowy Banku BGŻ w Leszenie, który omówi przegląd sytuacji na rynku trzody chlewnej.

Przejdź na następną stronę by zobaczyć oficjalny plakat imprezy



Tagi:
źródło: