Jubileusz 50-lecia Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie –...
2024-11-20
W dniach od 9 do 11 kwietnia 2014 roku Warszawskie Centrum EXPO XXI stanie się ważnym punktem na mapie spotkań branży żywnościowej podczas Międzynarodowych Targów Żywności World Food Warsaw 2014.
11:00-12:00
|
Oficjalne otwarcie
|
12:00-14:00
|
Przemówienia pod wspólnym tematem "Polskie hity eksportowe":
1. Rola sektora rolno-spożywczego w Polsce - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2. Jabłka - polski hit eksportowy - Mirosław Maliszewski, Prezes Związku Sadowników RP 3. Wsparcie firm z sektora rolno-spożywczego w działaniach eksportowych - Agencja Rynku Rolnego |
14:00-16:00
|
Przezorny zawsze ubezpieczony!
- panel tematyczny redakcji "Nowej Wsi Europejskiej" i Kancelarii Brokerskiej ASYSTA pod patronatem prezesa Agencji Rynku Rolnego |
16:00-16:30
|
Jak sprzedawać do Francji - Ewelina Słowińska, Pomm co`:
1. Podstawowe bariery wejścia na rynek francuski - jak je łatwo pokonać by być widocznym na rynku francuskim. Jak sprzedawać do Francji? 2. Czego oczekują francuskie firmy - specyfika robienia biznesu z Francuzami 3. Dlaczego warto sprzedawać do Francji - co polskie firmy zyskują na sprzedaży i co tracą, kiedy zostawiają rynek francuski innym krajom z naszego regionu? |
POKAZY KULINARNE
|
|
12:00-12:30
|
Mareven Food
|
12:50-13:20
|
Mareven Food
|
13:40-14:20
|
MPOC
|
14:40-15:10
|
Mareven Food
|
15:30-16:00
|
Mareven Food
|
CZWARTEK - 10 kwietnia 2014
|
|
10:15-10:45
|
Analiza i przegląd rynku żywności pakowanej w Polsce i Europie Wschodniej - tendencje rynkowe i zmiany w sektorach: mleczarskim, piekarniczym, wyrobów cukierniczych, olejów i tłuszczów, sosów i przypraw
- Vitalijus Savicius, Euromonitor International |
10:45-11:15
|
Producenci żywności z Łotwy: nieodkryte możliwości dla polskiego biznesu
- Inese Šuļžanoka, Agencja Rozwoju i Inwestycji Łotwy (LIAA) |
11:15-11:45
|
Farm2Fork: jak zyskać na inteligentnej współpracy w zakresie łańcuchów dostaw w polskiej branży żywnościowej?
- Otto van Veen, dyrektor programowy 'The Future Food Value Chain Poland' |
11:45-12:00
|
Cele i zadania Wydziałów Promocji Handlu i Inwestycji. Omówienie przedsięwzięć promocyjnych WPHI Pekin w 2014 w aspekcie promocji polskich firm na rynku chińskim
- Andrzej Dryżba, I Sekretarz, WPHI w Pekinie |
12:00-12:30
|
Jak wprowadzić produkty spożywcze na rynek w Chinach poprzez Szanghaj Xijiao International
- dr Jerzy Rzymanek, Klaster Eksport Promocja Azja oraz Robayu Corp. Sp. z o.o. |
12:30-14:30
|
Egzemplifikacja rynków wschodnich: Białoruś, Rosja, Ukraina, Mołdawia, Azja Centralna (Kazachstan, Uzbekistan)
- panel dyskusyjny: Arkadiusz Żurek, Krzysztof Bielaj, Dariusz Bartosik, Ajżanna Bartosik - Instytut INTL, Andrian Davidescu - Vinaria din Vale, Adam Lewandowski - Stowarzyszenie Instytut Samorządu Terytorialnego |