| Autor: redakcja1

Relacja z festiwalu wieprzowiny w Bełżycach 2013

W dniach 13-14 lipca 2013 roku w Bełżycach, w województwie lubelskim odbył się trzeci „Festiwal wieprzowiny”.

Relacja z festiwalu wieprzowiny w Bełżycach 2013



Szczegółowy program festiwalu wieprzowiny w Bełżycach

13 lipca 2013

16:00 – 16:15 Otwarcie Konferencji – prof. Marian Wesołowski, Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Krystyna Ziejewska – Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza, Powitanie gości i uczestników konferencji,

16:15 – 17:00 Mięso wieprzowe w technologii i żywienia człowieka – prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,

17:00 – 17:30 System jakości mięsa wieprzowego – dr inż. Dariusz Stasiak – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,

17:30 – 18:00 Degustacja wieprzowiny,

18:00 – 18:30 System gwarantowanej jakości QAFP, drogą so pozyskania najwyższej jakości mięsa wieprzowego – mgr Barbara Wilczek,

18:30 – 19:00 Publikacje książkowe KZGPR-IG, ważnym elementem w promocji wieprzowiny – dr Edward Gigilewicz,

19:00 Dyskusja


14.07.2013 Festiwal wieprzowiny – Stadion CKFiS w Bełżycach ul. Zamkowa 47

10:00 konferencja c.d. - Wykorzystanie wieprzowiny w tradycyjnych wyrobach kulinarnych – prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

10:00 – 12:00 Konkursy kulinarne – uczestniczą: restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia, KGW, uczestnicy indywidualni, służby mundurowe, V.I.P.,

12:00 – 13:00 Występ zespołów ludowych,

13:00 – 14:00 Występ orkiestry dętej z Niedrzwicy Kościelnej,

14:00 Oficjalne otwarcie Festiwalu,

14:30 Ogłoszenie wyników konkursów, kulinarnych i wręczenie nagród (odtworzenie przebiegu konkursów na ekranie LED),

15:00 Występ zespołu Toples (disco polo),

16:15 Losowanie nagród dla klientów Banku Spółdzielczego w Nałęczowie (impreza towarzysząca),

17:00 Kabarek Marcina Dańca,

18:30 Pokazy kulinarne,

19:00 Występy zespołów MDK w Bełżycach,

21:00 Gwiazda wieczoru – zespół ENEJ,

22:30 Pokaz sztucznych ogni.

W trakcie Festiwalu, od godziny 10:00 – prowadzone były darmowe degustacje dla publiczności.

Imprezy towarzyszące – wystawa firm zaopatrujących rolników w środki produkcji, wesołe miasteczko, ogródki piwne, stoiska z upominkami i słodyczami.


Tagi:
źródło: