Program „Owoce i warzywa w szkole” w roku szkolnym 2015/2016

W dniu 18 czerwca 2015 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce i warzywa w szkole". Ww. rozporządzenie wprowadza zasady realizacji programu w roku szkolnym 2015/2016.

Program „Owoce i warzywa w szkole” w roku szkolnym 2015/2016

W danym semestrze roku szkolnego 2015/2016 dzieciom udostępnia się, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:

 

Produkty owocowe

Minimalna liczba porcji
obejmujących dany produkt

I semestr

II semestr

jabłko (min. 150 g)

10

11

gruszka (min. 150 g)

7

6

op. jedn. truskawek (min. 100 g)

-

1

op. jedn. borówek amerykańskich (min. 100 g)

1

-

op. jedn. soku owocowego (min. 0,2 l)

2

2

Produkty warzywne

 

 

op. jedn. marchwi (min. 60 g)

9

11

op. jedn. papryki słodkiej (min. 60 g)

2

-

op. jedn. rzodkiewek (min. 60 g)

5

5

op. jedn. pomidorów (min. 60 g- średnica jednej sztuki max. 40 mm)

1

2

op. jedn. kalarepy (min. 60 g)

1

-

op. jedn. soku warzywnego lub owocowo-warzywnego (min.0,2 l)

2

2

 

Dzieci będą otrzymywały nieodpłatnie owoce i warzywa, co najmniej 2 razy i nie więcej niż 3 razy w tygodniu przez 10 wybranych tygodni w semestrze, w łącznej liczbie określonej przez ARR.

Stawka pomocy za porcję owocowo-warzywną udostępnioną dziecku w roku szkolnym 2015/2016 wynosi 1,32 PLN.



Tagi:
źródło: