Produkcję owoców z krzewów owocowych w sadach i plantacji jagodowych oceniono wstępnie na 501 tys. t, tj. o ok. 11% mniej niż w roku poprzednim.
Okres zimy większość plantacji krzewów owocowych w kraju przetrwała w dobrej kondycji, bez istotnych strat mrozowych. Wysokie temperatury powietrza na początku okresu wegetacyjnego doprowadziły do przyspieszenia rozwoju fizjologicznego roślin. Z powodu przymrozków w kwietniu doszło do licznych uszkodzeń kwiatów oraz zawiązków owoców. Mała była też intensywność oblotów zapylaczy. Czynnikiem wpływającym na ograniczenie plonowania w tym roku był utrzymujący się deficyt opadów w wielu regionach kraju. Korzystne warunki pogodowe w czerwcu i lipcu, nie wpłynęły istotnie na poprawę kondycji gatunków znajdujących się w pełni owocowania, lecz sprzyjały rozwojowi chorób grzybowych.
W 2024 r. utrzymała się spadkowa tendencja powierzchni upraw truskawek, a produkcja tych owoców zmniejszyła się o 12% do 159 tys. t. Ograniczenie obszaru jest spowodowane głownie malejącym popytem na truskawki, zgłaszanym przez zakłady przetwórcze. Dodatkowo w bieżącym roku odnotowano pogorszenie jakości zbieranych owoców, a okres podaży uległ sporemu skróceniu.
Z powodu niskich cen skupu owoców, w 2024 r. producenci ograniczali zabiegi agrotechniczne na plantacjach malin, co wpłynęło na spadek kondycji roślin. W konsekwencji zbiory owoców tego gatunku będą niższe o 14% niż w roku ubiegłym i wyniosą 83 tys. t.
Produkcję porzeczek ogółem oszacowano na 108,9 tys. t, tj. mniej o 16% niż w roku poprzednim. Zbiory porzeczek czarnych będą niższe o 18% i wyniosą ok. 75 tys. t, przy czym w bieżącym okresie wegetacji notuje się znaczne zróżnicowanie poziomu strat i wielkości plonowania.
Wchodzące w okres pełni owocowania plantacje przyczynią się do wzrostu produkcji borówki wysokiej o 1% do 62,8 tys. t. Zbiory aronii zmniejszą się w porównaniu z poprzednim rokiem o ponad 12% do 47 tys. t. a produkcja agrestu obniży się o 13% do 7,2 tys. t. Wielkość produkcji pozostałych owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach zostały oszacowane na 33,0 tys. t, czyli o 10% mniej niż w 2023 r. Spadek zbiorów zanotowano zwłaszcza w przypadku jagody kamczackiej dominującej w tej grupie owoców, a także orzechów laskowych.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl