Cytryna to bogate źródło witamin z grupy B (B1, B5, B6) oraz potasu, żelaza, wapnia i magnezu. Zawiera substancję zwaną terpent, która pobudza produkcję śliny. Cytryna przyczynia się do usprawnienia metabolizmu, oczyszcza organizm z toksyn.
Kumkwat (gorzka pomarańcza) zawiera potas, magnez, wapń, miedź, żelazo oraz witaminę A i C. Polecany dla osób chcących podnieść odporność swojego organizmu, obniża poziom cholesterolu (LDL). Owoc ten można spożywać na surowo ze skórką jednak przed spożyciem należy sparzyć przez 10-15 sekund, wtedy znika gorzki smak, a pozostaje słodko-kwaśny.
Limonka to mało kaloryczny owoc, głównie znany i rozpowszechniony jako dodatek do drinków i napojów. Zawiera duże ilości witamin z grupy B oraz witaminę C, a także minerały takie jak miedź, żelazo, wapń oraz flawonoidy. Regularne spożywanie soku z limonki przyczynia się do odkwaszania organizmu, wzmocnienia całego układu immunologicznego. O limonce często mówi się, że jest zieloną siostrą cytryny.
Ciekawostki ze świata cytrusów
W rodzinie cytrusów spotkamy jeszcze i takie owoce:
-
Sweetie to mieszaniec grapefruita i pomarańczy olbrzymiej,
-
Tangelo to mieszaniec mandarynki i grapefruita, popularna nazwa to Honeybell,
-
Cytranga to krzyżówka pomarańczy słodkiej i trójlistkowej,
-
Poncyria trójlistkowa (pomarańcza trójlistkowa), gatunek rośliny cytrusowej z rodziny rutowatych, występuje w Azji, w Chinach,
-
Kalamondyna to krzyżówka kwaśnej mandarynki z kumkwatem japońskim,pochodzi z południowo-wschodniej Azji,
Klementynka wywodzi się z Algierii i jest młodszą siostrą popularnej mandarynki, odkryta w XIX wieku, Satsuma to mandarynka bez nasion, pochodzenie nieznane, Cytron (cedrat) lub ręka Buddy to bardzo ciekawa roślina w tej grupie. Jej łacińska nazwa brzmi Citrus medica, ma bardzo duże owoce, ważące nawet ponad 2 kilogramy. Pochodzi ona z podnóża Himalajów i jest prawdopodobnie jednym z trzech gatunków rodzicielskich większości form uprawowych. Ze skórki tej rośliny uzyskuje się ważną dla kuchni wschodniej przyprawę cykatę. Jest to roślina idealna na dżemy, powidła, musy, nadaje się także do kandyzowania.