Import owoców i warzyw
Według FAMMU/FAPA w roku 2015 Szwedzi zakupili w sumie 768,8 tys. ton owoców o wartości 1,03 mld euro oraz 522,1 tys. ton warzyw za sumę 627,4 mln euro. Norwegia zajęła drugie miejsce z wynikiem 446,2 tys. ton w przypadku warzyw o wartości 548,8 mln euro oraz 543,3 tys. ton owoców za 904,7 mln euro. Przy czym należy wspomnieć, iż w obydwu przypadkach to kontyngent łącznych dostaw, a nie tylko z państw Unii Europejskiej.
W przypadku Szwecji największym zainteresowaniem w dostawach cieszą się pomidory – niecałe 90,0 tys. ton, ziemianki oraz marchew. Podobna sytuacja ma miejsce również w odniesieniu do Norwegii, gdzie również pomidory są najważniejszą pozycją w przywozie, a tuż za nimi znajdują się kalafiory i kapusty.
Największym eksporterem na norweski rynek pozostaje Hiszpania, skąd Norwegowie sprowadzają przede wszystkim owoce cytrusowe – niecałe 130 tys. ton oraz gruszki – ponad 111 tys. ton. W przypadku dostaw do Szwecji - dominują tu zarówno owoce jak i warzywa z Holandii.