Kategorie
Zobacz również tu
-
Indeks cen produktów mięsnych FAO
2025-04-11 -
Ogórki pod kontrolą IJHARS
2025-04-11 -
Rynek mięsa w Polsce (30.03.2025)
2025-04-11
Poznaj produkty
-
SILOSY
2011-05-25 -
Stabilizator opadania - SO 400/500
2011-01-04 -
Pasy klinowe "Garden Belts™"
2013-11-20 -
Pług półzawieszany DRAGON S – 5
2020-02-20 -
Okna przesuwne
2014-03-26
Rynek unijnych pomarańczy
Według danych w tym sezonie produkcja pomarańczy scentralizowana jest w rejonie Morza Śródziemnego. Co ciekawe, otóż cytrusy te są produkowane zaraz po jabłkach w największej ilości spośród wszystkich owoców.

W sezonie 2009/2010 zebrano 6,3 mln ton a sezon wcześniej o 0,2 mln ton więcej.
Niemniej jednak blisko 80 procent łącznej produkcji pochodzi właśnie z Włoch oraz Hiszpanii. Z kolei w obecnym sezonie przewiduje się, że wolumen plonów może osiągnąć poziom niemal 6,1 mln ton.
Natomiast w omawianym okresie przewiduje się, że około 5,8 mln ton tych cytrusów trafi do bezpośredniej konsumpcji. Najwięcej tych owoców spożywają w ciągu roku Hiszpanie, gdyż przypada blisko 22 kilogramy pomarańczy na jednego mieszkańca.
Czołowymi dostawcami tych cytrusów są Egipt, Maroko, RPA oraz Argentyna, a łączny kontyngent importowy pomarańczy do Unii Europejskiej wyniósł 963 tysiące ton, gdzie eksport z krajów Wspólnoty to jedynie 272 tysiąca ton.
