Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Przyczepy rolnicze
2016-01-14 -
AGREGAT UPRAWOWY Z WAŁEM DOCISKOWYM 2,4 M
2013-12-29 -
MIKROVIT Zn-112 Nawóz płynny mikroelementowy
2012-01-16 -
Pług obracalny zawieszany RW8 (vario)
2012-01-04
Mniejsze zbiory cytrusów w UE w sezonie 2015/2016
Jak wynika z prognoz zagranicznych służb rolnych Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (FAS/USDA), produkcja cytrusów w UE w sezonie 2015/2016 zmaleje o 6,7% do 10,4 mln ton.
Mniejsze zbiory owoców w Hiszpanii
Jak zauważa FAMMU/FAPA, największą przyczyną są oczekiwane mniejsze o 19% zbiory w Hiszpanii, z uwagi na suszę wiosną 2015 r., która wpłynęła negatywnie na kwitnienie i owocowanie drzew. W głównych hiszpańskich regionach produkcji cytrusów – Walencji, Andaluzji i Murcji, zbiory będą odpowiednio o 22%, 11% i 23% mniejsze w obrębie roku.
Jednak pomimo 16% obniżki w Hiszpanii unijna produkcja pomarańczy w sezonie 2015/2016 ma zwiększyć się o 2,5% do 6,1 mln ton, dzięki większym szacowanym zbiorom we Włoszech, Grecji i Portugalii. Znacznie zmniejszą się z kolei w tym sezonie zbiory mandarynek, cytryn i grejpfrutów w UE z uwagi na gorsze wyniki produkcji w Hiszpanii. Kraj ten jest czołowym unijnym producentem i wywozu cytrusów.
Konsumpcja cytrusów spadnie do 11,9 mln ton
W tym sezonie konsumpcja wewnętrzna cytrusów w UE będzie niższa o 5% do 11,9 mln ton, w tym owoców świeżych o 4% do 9,9 mln ton i tych kierowanych do przetwórstwa o 9% do 1 mln ton. Największa zniżka spożycia będzie dotyczyła cytryn i mandarynek, zwiększy się za to minimalnie konsumpcja pomarańczy.
Wyższy import cytusów do UE
UE jest importerem netto cytrusów. W sezonie 2015/2016 Wspólnota sprowadzi z krajów trzecich prawdopodobnie 2,2 mln ton tych owoców, a zatem to o 6,4% więcej niż w sezonie poprzednim, obniżą się jedynie znacznie dostawy pomarańczy.
Czołowymi dostawcami cytrusów na unijny rynek są następujące kraje: RPA, Egipt, Turcja, Maroko i Argentyna. W zeszłym sezonie unijny eksport cytrusów zmalał o 13% do 705 tys. ton, wzrosły jedynie o 5% wysyłki cytryn. Największym powodem obniżki wysyłki było rosyjskie embargo przywozowe, wprowadzone w sierpniu 2014 r.
W sezonie 2015/2016 całkowita sprzedaż cytrusów z UE na rynki krajów trzecich będzie utrzymywała się na zeszłorocznym poziomie, wzrosnąć ma eksport pomarańczy, grejpfrutów i mandarynek, a obniżyć się wysyłka cytryn.
Głównymi importerami cytrusów z UE są aktualnie Szwajcaria, Białoruś, Serbia, Norwegia i Ukraina. Dla zrekompensowania utraty rynku rosyjskiego, UE reorientuje swój eksport na nowe rynki zbytu do takich państw jak: Kanada, Brazylia, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Chiny i Hongkong.