Produkcja owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach została oszacowana na blisko 566 tys. t, czyli o ok. 6% mniej niż w roku poprzednim.
Do spadku zbiorów przyczyniły się trudne warunki pogodowe w trakcie wegetacji, ale również ograniczone stosowanie nawozów i ochrony roślin na wielu plantacjach spowodowane wzrostem kosztu środków produkcji. Zbiory malin w 2023 r. zmniejszyły się o ponad 8% wobec poprzedniego roku i wyniosły 96 tys. t.
Produkcję porzeczek ogółem, tj. czarnych i kolorowych łącznie oceniono na niespełna 130 tys. t, a zatem mniej o 11% niż w 2022 r. Czynnikiem ograniczającym owocowanie, podobnie jak w minionym roku, był silny opad kwiatów, a następnie zawiązków wywołany suszą. Zbiory porzeczek czarnych oceniono na ponad 91 tys. t, tj. mniej o ok. 10% niż przed rokiem.
Produkcja borówki wysokiej wyniosła niespełna 62 tys. t, czyli prawie o 4% mniej niż w 2022 roku. Zbiory truskawek zmalały o ok. 3% w relacji do poprzedniego roku do poziomu 180 tys. t.
Produkcja agrestu przekroczyła 8 tys. t i była niemal niższa o 15% niż rok wcześniej. Zbiory pozostałych owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach zostały ocenione na 90 tys. t, czyli na podobnym poziomie z roku ubiegłego. Największy udział w tej grupie ma aronia i jagoda kamczacka.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl