Wzrosła produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek o 33% i z owoców cytrusowych o 6%. Więcej wytwarza się soków zagęszczonych o 24%, kompotów i owoców pasteryzowanych o 16% oraz owoców mrożonych o 1%. Zmalała za to produkcja dżemów o 8%.
Jak zauważono w majowym numerze Rynku Rolnego, w lutym 2014 r. w odniesieniu do stycznia tego roku wyższa była produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych o 13%, owoców mrożonych o 12%, soków zagęszczonych o 3%, a także kompotów i owoców pasteryzowanych o 5%. Na wzrost produkcji pitnych soków wpłynęła wyłącznie większa o 48% produkcja soku jabłkowego. Wytwórczość dżemów zmniejszyła się o 6%.
W omawianym czasie rozmiary eksportu przetworów owocowych były mniejsze o 6%, a owoców świeżych o 13% niż w lutym roku poprzedniego. O spadku eksportu owoców świeżych zadecydowało obniżenie sprzedaży jabłek o 14%.
W grupie przetworów owocowych najbardziej zmniejszył się eksport zagęszczonego soku jabłkowego o 37%, a zwiększył się truskawek w puszkach o 22% oraz mrożonek o 14%. W wyniku wzrostu średnich cen eksportowych wpływy z wysyłki owoców świeżych i przetworów spadły o 12% do 141,5 mln euro.
Jak podają ekspertki IERiGŻ-PIB, import owoców świeżych zmniejszył się o 14% do 89,7 mln euro. Decydujące było obniżenie przywozu owoców cytrusowych o 20% i jabłek o 36%. Większy był natomiast import winogron o 24%. Wzrósł łączny przywóz przetworów owocowych o 1%. Zakup zagęszczonych soków był wyższy o 2%, suszy owocowych o 2%, a dżemów o 21%.
Spadł przywóz przetworów w puszkach o 4% i owoców mrożonych o 3%. Saldo obrotów owocami i ich przetworami w lutym tego roku wyniosło 27,6 mln euro w stosunku do 39,5 mln euro rok wcześniej.
W okresie I-II 2014 r. dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami wyniosło 50,1 mln euro w odniesieniu do 73,7 mln euro w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wartość eksportu zmalała o 12% do 285,1 mln euro, a importu o 6% do 234,9 mln euro.