Aktualnie Polska jest największym producentem jabłek w Europie, a na świecie zajmuje drugie miejsce, przy czym przy produkcji 300 tys. ton rocznie, 90% z nich dostarczane jest do UE. W przypadku globalnego eksportu jest to 750 tys. ton w sezonie poprzednim.
Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego w kraju jest 280 tys. plantacji, gdzie mniejsze sady rodzinne stanowią 100 tys. Niestety realne zagrożenie dla rodzimej produkcji stanowią tańsze jabłka ze Wschodu, a to oznacza z kolei przymus likwidacji sadów z uwagi na nierentowność produkcji.
Obecnie Polacy konsumują 11,5 kg tych owoców rocznie, a więc niemal dwa razy więcej niż jeszcze 15 lat wcześniej. Niestety w starciu z owocami południowi tracą na atrakcyjności. Jeśli chodzi o sok owocowy, to jego roczne spożycie sięga 14 litrów na osobę, a to oznacza 41 ml na osobę dziennie. Dlatego też Polska tak silnie uzależniona jest od eksportu.
źródło: Gospodarz.pl/freshplaza.com foto:
Gospodarz.pl/MG