| Autor: redakcja11

Niższa produkcja mrożonych owoców

Krajowa produkcja mrożonych owoców w 2016 r. będzie prawdopodobnie niższa niż rok wcześniej – podaje Bank BGŻ BNP Paribas.

Niższa produkcja mrożonych owoców

Z informacji GUS wynika, że w miesiącach czerwiec-sierpień 2016 r. w zakładach zatrudniających co najmniej 50 osób, wytworzono 232 tys. t mrożonek owocowych czyli o 6% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Warto przypomnieć, że są to miesiące, w których produkuje się ich najwięcej udział owoców mrożonych wytworzonych od czerwca do sierpnia w 2015 r. stanowił 59% ich produkcji w całym 2015 r.

 

Największy wpływ na spadek produkcji owoców ogółem niewykluczone może mieć niższa produkcja mrożonych truskawek. GUS podaje, że w czerwcu br., produkcja mrożonych owoców w kraju wyniosła 69 tys. t i była niższa aż o 20% niż przed rokiem. Na spadek produkcji wpływały w szczególności niższe zbiory surowca, a z szacunku GUS wynika, że tegoroczne zbiory truskawek były mniejsze o 5% (r/r). Natomiast skala spadku produkcji mrożonek jest większa od prognozowanego spadku produkcji owoców, co potwierdzałoby również głosy z „branży“ o niższych zbiorach tych owoców w br. w porównaniu do szacunków GUS. Niemniej, jak zaznaczał GUS w swoim poprzedniej, lipcowej publikacji zaobserwowano duże zmiany w strukturze produkcji truskawek w kraju - w obecnym roku zmniejszyła się powierzchnia upraw z przeznaczeniem do produkcji przemysłowej, a wzrosła truskawek deserowych.

 

Jednak w lipcu br. dynamika spadku produkcji mrożonych owoców się obniżyła się o 3,8% natomiast w sierpniu odnotowano już wzrost produkcji owoców mrożonych w skali kraju o 5,2%. Co prawda wg GUS zbiory wiśni i porzeczek wzrosły r/r, aczkolwiek ze względu na niską opłacalność dostawy tych owoców do zakładów przetwórczych mogły być mniejsze. W sierpniu na zwyżkę produkcji mrożonek wpływ mogła mieć wyższa łącznie o 50% produkcja malin. 



Tagi:
źródło: