Produkcja wiśni i czereśni
Eksperci podają, że produkcja w 2013 roku czereśni wyniosła ok. 24 tys. ton, a wiśni 12 tys. ton. Niemcy przeznaczają na produkcję czereśni powierzchnię 5,2 tys. ha, a wiśni 2,2 tys. ha.
Spożycie wiśni i czereśni
Konsumpcja tych owoców na niemieckim rynku odbywa się w okresie ich zbiorów, czyli między lipcem a sierpniem. Według analizy na jednego Niemca przypada około 2 kg spożytych wiśni i czereśni.
Niemiecki import i eksport owoców pestkowych
Z informacji zebranych przez FAMMU/FAPA wynika, że Niemcy to znaczący importer wiśni i czereśni. Średniorocznie sprowadza się od 45 do 70 tys. ton tych owoców. Głównie owoce te trafiają z państw członkowskich: czereśnie z Austrii, Hiszpanii, Włoch, a wiśnie z Węgier i Polski. Eksport w minionym roku wyniósł 3 tys. ton dla czereśni i niecały 1 tys. ton wiśni.