W związku z tym pomarańczy będzie 949 tysięcy ton, mandarynek – 764 tysiące ton oraz cytryn, grapefruitów i limonek w łącznej ilości 154 tysięcy ton.
Uprawy cytrusów w Maroku zajmują blisko 96,1 tysiąca hektarów, przy czym 45,5 tysiąca hektarów zajmują pomarańcze, a 42,1 tysiąca hektarów – mandarynki.
W okresie od października minionego roku do końca maja bieżącego roku poza marokańskie granice wysłano 343,4 tysiąca ton mandarynek oraz 102,3 tysiąca ton pomarańczy i 5,5 tysiąca ton cytryn, czyli całkowity wolumen eksportowy był w granicach 451,2 tysiąca ton cytrusów w stosunku do 529,3 tysiąca ton w roku wcześniejszym.
Głównym rynkiem zbytu dla marokańskich owoców cytrusowych była Rosja, która w omawianym okresie zakupiła 197,2 tysiąca ton. Dosyć dużo sprowadziła również Unia Europejska, bo 83,7 tysiąca ton oraz Kanada – 41,5 tysiąca ton.