Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Nagrzewnica wodna Blowair S3 o mocy 52 kW
2013-09-05 -
Kontenery platformy do przewozu bel,skrzyń
2016-03-01 -
Monitoring plonu
2015-04-27 -
CASE / STEYR - szyba tylna zielona MX
2011-12-13 -
Opryskiwacz specjalistyczny TACNOMA
2014-04-04
Hiszpania liderem na rynku persymony
Owoce persymony, inaczej nazywane kaki to obecnie najszybciej rozwijające się uprawy owocowe w Hiszpanii.
Rynek owoców persymony
W 2015 roku odnotowano około 6,0 tys. producentów tych owoców. Jeszcze w roku 2010 wielkość hiszpańskich zbiorów szacowana była na około 12,0 tys. ton, podczas gdy w roku 2015 produkcja przekroczyła wielkość 240,0 tys. ton, co w ocenie FAMMU/FAPA daje waysoki wolumen.
Zdecydowana większość tych owoców kierowana jest na eksport – średniorocznie sprzedaje się około 160,0 tys. ton owoców kaki, które skierowano na około 48 rynków na całym świecie. W sumie łączna powierzchnia upraw tych owoców w Hiszpanii to 17,0 tys. ha, przy czym około 90% plantacji znajduje się w prowincji Walencja.
Z punktu widzenia lokalnych producentów do roku 2020 wielkość produkcji szacowana jest nawet na około 650,0 tys. ton. Jednym z głównych problemów ze sprzedażą owoców kaki są nie tylko wysokie ich ceny ale także mała popularność tego owocu wśród unijnych konsumentów oraz bardzo mała świadomość tego produktu i jego zalet.