Wzrost eksportu owoców świeżych wynika ze zwiększenia o 96% sprzedaży jabłek. W grupie przetworów owocowych najbardziej wzrósł eksport zagęszczonego soku jabłkowego, bo o 57%.
W wyniku spadku średnich cen eksportowych wpływy z wysyłki owoców świeżych odnotowały mniejszy wzrost niż wielkość sprzedaży, czyli o 9% do 63 mln euro. Wartość eksportu przetworów owocowych z uwagi na niższe ceny zagęszczonego soku jabłkowego była mniejsza niż jego wielkość, tj. o 1% do 112,3 mln euro.
Niższy był import owoców świeżych o 20%. W tym przypadku główny wpływ miał spadek przywozu brzoskwiń i nektarynek o 34%, jabłek o 45%, arbuzów o 16% oraz owoców cytrusowych o 13%. Import przetworów owocowych zwiększył się o 22%, w tym zagęszczonych soków o 36%, a przetworów puszkowanych o 32%.
Jak wskazują ekspertki IERiGŻ-PIB dodatnie saldo obrotów owocami i ich przetworami wyniosło 53 mln euro w stosunku do 50,8 mln euro w lipcu zeszłego roku. W okresie styczeń-sierpień 2013 r. dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami było w granicy 319,1 mln euro w odniesieniu do 257,1 mln euro w analogicznym czasie roku minionego. Wzrost salda spowodowany był zwiększeniem wartości eksportu o 15% do 1,1683 mld euro, przy rosnącej wartości importu o 12% do 849,5 mln euro.