Firmy eksportujące skupowały jabłka po cenie niższej o 21%. Ceny gruszek na rynku hurtowym były mniejsze o 33%, cytryn o 8%, a mandarynek o 7%. W tym okresie zwiększyły się ceny hurtowe pomarańczy o 11%, a także bananów i winogron o 12%.
Jak podają ekspertki IERiGŻ-PIB, w kwietniu 2014 roku w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca o 4% wzrosły ceny jabłek na rynkach hurtowych, a także oferowane przez spółdzielnie ogrodnicze oraz przez firmy eksportowe, chociaż ceny skupu jabłek skierowanych do przerobu były mniejsze o 6%. Na rynkach hurtowych tańsze o 1% za to były pomarańcze, a ceny winogron pozostały niezmienne. Pozostałe owoce podrożały: cytryny o 2%, mandarynki o 4%, banany o 6% i gruszki o 9%.
W marcu 2014 r. w relacji rocznej przeciętne ceny detaliczne owoców i ich przetworów zwiększyły się o 5,6%, przy wzroście cen żywności i napojów bezalkoholowych o 1,2%. Wśród owoców pochodzących ze strefy umiarkowanej podrożały jabłka o 16,9%, owoce jagodowe o 8% i owoce pestkowe o 4,5%.
Wzrost cen odnotowano również w przypadku owoców suszonych i orzechów o 6,3%, owoców mrożonych o 1,4% oraz przetworów owocowych o 1,4%. Spośród owoców południowych więcej kosztowały banany o 5,2%, potaniały za to owoce cytrusowe o 0,6% oraz owoce pozostałe o 4,2%.
Jak zauważono w majowym numerze Rynku Rolnego, przeciętna cena zbytu pitnego soku jabłkowego w marcu 2014 r. była mniejsza niż w marcu 2013 r. o 4%, ale cena pitnego soku pomarańczowego pozostała niezmieniona. Ceny zbytu dżemów produkowanych z czarnych porzeczek i z truskawek zwiększyły się odpowiednio o 3 i 5%.