Jedną z najbardziej drożejących kategorii żywności, obok olejów i tłuszczów, były owoce. W lutym br. ich ceny detaliczne w UE były o 5,5% wyższe niż przed rokiem.
Polska należała do krajów o jednym z najwyższych, w relacji rocznej, wzrostów cen owoców. Według danych Eurostat były one o 11,7% większe niż w lutym 2017 r. Bardziej niż w Polsce, w tym okresie, ceny owoców zwiększyły się tylko w Słowenii o 20,5%, Estonii o 18,5%, na Słowacji o 14,5% i w Rumunii o 11,8%. Jednakże w Polsce owoce były kategorią żywności, która podrożała najbardziej, a średnio w lutym br. żywność była o 2,8% droższa niż przed rokiem.
Zwyżka cen owoców w Polsce dotyczyła głównie produktów krajowych. Zdaniem GUS, w lutym br. średnia cena detaliczna kilograma jabłek wyniosła 3,71 zł i była o 57% większa niż przed rokiem i o 53% wyższa od średniej z lutego, w ostatnich pięciu lat. Cena kilograma pomarańczy była natomiast o 6% większa niż w lutym 2017 r. Ceny cytryn w tym okresie wzrosły o 13%.
Mimo sporego, w ujęciu rocznym, wzrostu cen owoców w UE, we Wspólnocie były również kraje, w których ich ceny były niższe niż w lutym 2017 r. Dotyczyło to Cypru o 2,4%, Danii o 2,0%, Grecji o 1,5% i Portugalii o 0,1%.