W wyniku zwyżki cen olejów roślinnych na giełdach światowych, a także niższych zbiorów rzepaku na świecie, w tym w Europie, od początku sezonu 2019/2020 ceny rzepaku na rynku europejskim wykazują trend zwyżkowy.
W grudniu 2019 r. według USDA (za Oil World) cena rzepaku (cif Hamburg) ukształtowała się w granicy 449 USD/t, a więc większej o 4% niż miesiąc wcześniej i o 6% niż przed rokiem. Za olej rzepakowy (fob ex-mill Holandia) płacono 923 USD/t, czyli więcej o 2% niż przed miesiącem i o 11% niż w grudniu 2018 r. Cena śruty rzepakowej (fob ex-mill Hamburg) wyniosła 239 USD/t i była o 10% wyższa niż w listopadzie 2019 r., ale o 13% niższa niż przed rokiem.
Kierunki zmian cen rzepaku i produktów jego przerobu na rynku europejskim w dużym stopniu wpływają na kształtowanie się ich cen na rynku krajowym. Jak wynika z danych ZSRIR MRiRW w grudniu 2019 r. nastąpił wzrost cen skupu rzepaku o 2% do 1 667 zł/t oraz cen zbytu oleju rzepakowego rafinowanego o 1% do 3 551 zł/t, przy stabilizacji cen zbytu śruty rzepakowej na poziomie 815 zł/t. W porównaniu z notowaniami sprzed roku cena rzepaku i oleju rzepakowego rafinowanego była wyższa odpowiednio o 0,1% i 7,5%, a śruty rzepakowej mniejsza o 14%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP