| Autor: redakcja1

Eksport śruty sojowej w I połowie sezonu 2014/2015

Podaż eksportowa śruty sojowej na świecie wzrosła sporo znacząco od początku marca 2015 roku, co przyczyniło się do spadku cen tego surowca w ostatnich tygodniach. W największym stopniu wywóz zwiększyła Brazylia, gdzie tamtejsi przetwórcy bazowali na soi z tegorocznych zbiorów oraz Argentyna, która przerabiała jeszcze surowiec z minionego roku - informują analitycy Banku BGŻ.

Eksport śruty sojowej w I połowie sezonu 2014/2015

Eksport śruty sojowej

Zdaniem Oil World w sumie w I połowie sezonu 2014/2015 państwa należące do największych globalnych eksporterów śruty sojowej, tzn. Argentyna, Brazylia, Stany Zjednoczone, Paragwaj i Indie, wywiozły 25,9 mln t śruty. W porównaniu do tego samego czasu w sezonie 2013/2014 i 2012/2013, kiedy na rynku odczuwana była niższa podaż soi, oznacza to wzrost wywozu. Z drugiej strony, całkowity kontyngent wysyłki śruty w omawianych miesiącach tego sezonu był mniejszy niż przed 3-4 laty, gdy kształtował się na poziomie 27,1-27,2 mln t.
 
Wpływ na mniejszy od szacunków eksport śruty sojowej mogło wywierać m.in. wstrzymywanie się argentyńskich rolników ze sprzedażą większych ilości soi. Eksperci Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC) przewidują, że z uwagi na bardzo wysokie zbiory soi na świecie w całym bieżącym sezonie globalny eksport śruty sojowej może być rekordowo wysoki i wynieść 61,8 mln t w stosunku do 56,8 mln t w sezonie poprzednim.
 
Wysyłka śruty sojowej z Argentyny szacowana jest na 27,6 mln t, przy czym w sezonie poprzednim wyniosła 23 mln t, a z Brazylii na 14,4 mln t z 13,9 mln t. Przewiduje się, że eksport śruty sojowej do UE może być w granicy 20 mln t w porównaniu do 18,7 mln t w sezonie poprzednim. W opinii ekspertów Banku BGŻ, popyt na śrutę może być jednak ograniczany dużą dostępnością zbóż paszowych oraz śruty rzepakowej, w szczególności po ubiegłorocznych wysokich zbiorach.

 


Tagi:
źródło: