Rynek roślin oleistych (czerwiec 2013 r.)

Globalne zbiory roślin oleistych w sezonie 2012/13 zwiększyły się o ok. 6% do 456,3 mln ton, co jest ściśle powiązane z większego obszaru upraw oraz lepszego plonowania – podają Ewa Rosiak i Magdalena Bodył w 6 tegorocznym numerze Rynku Rolnego IERiGŻ-PIB.

Rynek roślin oleistych (czerwiec 2013 r.)
Prawdopodobnie w sezonie 2013/2014 Å›wiatowe zbiory oleistych wzrosnÄ… o kolejne 5%. Stanie siÄ™ tak za sprawÄ… rekordowych zbiorów soi w Stanach Zjednoczonych i w Ameryce PoÅ‚udniowej. WzroÅ›nie również produkcja rzepaku i nasion sÅ‚onecznika. W zwiÄ…zku z tym, powinna poprawić siÄ™ sytuacja podażowo-popytowa na globalnym rynku nasion oleistych. Ponadto wzroÅ›nie przerób, a zapasy zostanÄ… odbudowane, co w rezultacie powinno siÄ™ przeÅ‚ożyć na spadek ich cen.
 
Od poczÄ…tku sezonu 2012/2013 ceny nasion oleistych i produktów ich przerobu stopniowo malejÄ…, choć w dalszym ciÄ…gu sÄ… stosunkowo wysokie. Do ich spadku w ostatnich miesiÄ…cach przyczyniÅ‚y siÄ™ zwiÄ™kszone dostawy soi z krajów Ameryki PoÅ‚udniowej oraz szacunki przewidujÄ…ce duży wzrost zbiorów oleistych w nadchodzÄ…cym sezonie.
 
W kwietniu 2013 r. ceny rzepaku europejskiego (479 EUR/t) i amerykaÅ„skiej soi (380 EUR/t) byÅ‚y niższe niż w kwietniu poprzedniego roku odpowiednio o 4,1% i 12,9%. Obniżki dotknęły także olejów:
- palmowego (609 EUR/t) o 31,2%,
- sojowego (843 EUR/t) o 15,5%,
- rzepakowego (873 EUR/t) o 11,9%
- słonecznikowego (923 EUR/t) o 8,2%.

Natomiast wzrost odnotowała śruta rzepakowa (302 EUR/t) i sojowa (372 EUR/t), odpowiednio o 21,9% i 5,7%.


Zobacz także tematy poświęcone cenom oleistych na światowych giełdach
 
W analizowanym przedziale czasowym na rynku krajowym rzepak w maju 2013 roku wyceniano przeciÄ™tnie na 1979 zÅ‚/tonÄ™. Natomiast cena oleju rzepakowego niekonfekcjonowanego wzrosÅ‚a o 2,6% do 4065 zÅ‚/tonÄ™, a Å›ruty rzepakowej zmalaÅ‚a o 0,4% do 1248 zÅ‚/tonÄ™. W stosunku do maja 2012 r. cena rzepaku i oleju rzepakowego byÅ‚a odpowiednii niższa o: 4,7% i 9,9%, a Å›ruty rzepakowej wyższa o 25,3%.

Åšledź notowania zbóż i oleistych na Gospodarz.pl
 
Z kolei po blisko dwóch miesiÄ…cach obniżek, w marcu zwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ przerób rzepaku, choć i tak byÅ‚ mniejszy niż przed rokiem. W I kwartale 2013 r. duże i Å›rednie zakÅ‚ady przemysÅ‚u tÅ‚uszczowego (liczÄ…ce 50 i wiÄ™cej osób staÅ‚ej zaÅ‚ogi) wyprodukowaÅ‚y niemal 164,5 tys. ton surowego oleju rzepakowego, a zatem o 8,4% mniej niż w I kwartale poprzedniego roku. Jak podajÄ… Ewa Rosiak i Magdalena BodyÅ‚ produkcja oleju rzepakowego rafinowanego zwiÄ™kszyÅ‚a siÄ™ zarówno na cele jadalne o 15,5% do 114,7 tys. ton, jak i techniczne o 19,6% do 42,7 tys. ton. Produkcja margaryn wyniosÅ‚a 103,9 tys. ton i byÅ‚a o 5,3% wiÄ™ksza niż przed rokiem.
 
Niemniej jednak w marcu 2013 roku zmalaÅ‚ eksport i import surowców i produktów oleistych w porównaniu z poprzednim miesiÄ…cem. Za to wiÄ™kszy byÅ‚ tylko wywóz oleju rzepakowego. W pierwszym kwartale tego roku wyeksportowano Å‚Ä…cznie 73 tys. ton rzepaku (7 razy wiÄ™cej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku), 47 tys. ton oleju rzepakowego (wzrost o 68%), 111 tys. ton Å›ruty rzepakowej (o 27% mniej) i 29 tys. ton margaryn (spadek o 14%).
 
W tym samym czasie zaimportowano: 726 tys. ton Å›rut oleistych (o 7% wiÄ™cej niż w tym samym okresie przed rokiem), 116 tys. ton olejów roÅ›linnych (to 1% zwyżka), w tym 20 tys. ton oleju rzepakowego (o 3% mniej), 115 tys. ton nasion oleistych (to 26% zniżka), w tym 65 tys. ton rzepaku (47% spadek) oraz 21 tys. ton margaryn (to 29% obniżka).
 
Zdaniem ekspertek Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Å»ywnoÅ›ciowej w pierwszych czterech miesiÄ…cach 2013 roku tÅ‚uszcze roÅ›linne, z wyÅ‚Ä…czeniem marca, drożaÅ‚y, przy czym tempo wzrostu ich cen byÅ‚o wolniejsze niż w analogicznym czasie poprzedniego roku. Na rynku tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych przeważaÅ‚y spadki cen. Åšredni poziom cen tÅ‚uszczów roÅ›linnych w okresie styczeÅ„-kwiecieÅ„ byÅ‚ o 1,3% wiÄ™kszy, a tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych o 2,1% mniejszy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Wzrost cen tÅ‚uszczów roÅ›linnych byÅ‚ jednak o 1% niższy niż caÅ‚ej żywnoÅ›ci Å‚Ä…cznie z napojami bezalkoholowymi.


Tagi:
źródło: