W Polsce produkcja rzepaku jest mniejsza od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, a to oznacza, że Polska nie jest w pełni samowystarczalna.
Skutkuje to uzupełnianiem krajowych zasobów rzepaku na rynkach zewnętrznych. Wskaźnik samowystarczalności Polski w produkcji rzepaku w ostatnich latach jest zróżnicowany i zależy głównie od poziomu zbiorów oraz od zapotrzebowania wewnętrznego.
Wskaźnik samowystarczalności w produkcji rzepaku w sezonie 2020/2021 oceniono na poziomie 87%, tj. wyżej niż w poprzednim sezonie, ale niżej niż w sezonach 2013/2014–2015/2016. Ze względu na dobre zbiory rzepaku w 2021 r. wskaźnik samowystarczalności w sezonie 2021/2022 może wynieść 88%.
W latach gospodarczych 2016/2017–2020/2021 z Polski wysłano od 11% do 15% wolumenu krajowych zbiorów rzepaku. Największy udział eksportu w produkcji odnotowano w sezonie 2019/2020 – 15%. W sezonie 2021/2022 udział wywozu w zbiorach rzepaku prawdopodobnie ulegnie zmniejszeniu w stosunku do poprzedniego sezonu i wyniesie około 11%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MP