Według danych analityków Banku BGŻ, w okresie od stycznia do października 2012 zakłady przemysłu tłuszczowego posiadające powyżej 50 pracowników wyprodukowały niemal 444 tysiące ton surowego oleju rzepakowego.
Przypomnijmy więc, że w latach 2004-2009 produkcja oleju rzepakowego w Polsce sukcesy wnie rosła, osiągając granicę 883 tysiące ton w odniesieniu do początkowych 393 tysięcy ton.
Następnie w latach 2010-2011 mogliśmy zaobserwować wyhamowanie tendencji wzrostowej, co w rezultacie przełożyło się na wielkość produkcji odpowiednio: 818 tysięcy ton (2010) i 696 tysięcy ton (2011). Taka sytuacja wynika przede wszystkim z mniejszych zbiorów rzepaku oraz sporego zapotrzebowania na to ziarno ze strony producentów biokomponentów.
W związku z tym, w okresie od stycznia do listopada 2012 roku poza polskie granice wyeksportowano niemal 159,1 tysiąca ton oleju rzepakowego w porównaniu ze 148,5 tysiącami ton w roku poprzedzającym, co oznacza 7% wzrost eksportu. W omawianym czasie Polska zaimportowała 92,7 tysiąca ton w stosunku do 79,3 tysięcy ton, co daje 17% wzrost w obrębie roku.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ foto:
sxc.hu